Η απάντηση στη Bουλή για Παραλίμνιο Μόρνου και αντισταθμιστικά

Συζητήθηκε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που επιβάλλεται να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες της Ναυπακτίας, της Δωρίδας και του Θέρμου, λόγω των Τεχνητών Λιμνών Μόρνου και Ευήνου.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι η Ορεινή Ναυπακτία, η Δωρίδα και το Θέρμο, με τα φράγματα Ευήνου και Μόρνου υδροδοτούν την Αττική επί δεκαετίες, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι σήμερα κανένα ανταποδοτικό όφελος.

Αντιθέτως, υφίστανται σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις. Με αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, διάβρωση των ακτών, αλλά και οικονομικό μαρασμό της περιοχής, αφού πέριξ της Λίμνης Μόρνου απαγορεύεται κάθε οικονομική δραστηριότητα. Σημείωσε μάλιστα, ότι το ζήτημα έφτασε με το Δήμο Δωρίδας στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου και παραπέμφθηκε το 2018 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου και εκκρεμεί.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι μέσα από τα αντισταθμιστικά, μπορούν να πραγματοποιηθούν βασικά έργα υποδομών, έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης των περιοχών αυτών.

Τόνισε επίσης, την αναγκαιότητα κατασκευής του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου, που θα δώσει οριστική λύση στα λύματα των παραλίμνιων οικισμών που μέχρι σήμερα οδηγούνται στη Λίμνη Μόρνου, αλλά και στα λύματα των γειτονικών φυλακών Μαλανδρίνου, για τη μεταφορά των οποίων το κράτος δαπανά 1 εκατ. ευρώ ετησίως, ζητώντας ενημέρωση για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, τη χρηματοδότησή του και τον φορέα που θα προκηρύξει το έργο.

Ο Γ. Αμυράς, απαντώντας στην ερώτηση, αναγνώρισε ότι το έργο του παραλίμνιου αγωγού είναι ιδιαίτερα σοβαρό και παρότι αφορά οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, που κανονικά δεν υπάγονται στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, επηρεάζει ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής. Σημείωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος στηρίζει την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων.

Ο Δ. Κωνσταντόπουλος απαντώντας στον Υπουργό, υπογράμμισε ότι η περιβαλλοντική ζημία που υφίστανται η Ναυπακτία, η Δωρίδα, το Θέρμο, είναι μόνιμη και διαχρονική και προκαλείται από τεχνικό έργο που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων. Η δε ΕΥΔΑΠ ΑΕ που εκμεταλλεύεται οικονομικά το δημόσιο αγαθό του νερού, δεν αποδίδει κανένα αντισταθμιστικό όφελος.

Για τον παραλίμνιο αγωγό σημείωσε ότι αποτελεί συνοδό έργο της Λίμνης του Μόρνου και κάλεσε το Υπουργείο να εξασφαλίσει την κατασκευή του, δεδομένου ότι είναι ένα έργο μεγάλων διαστάσεων, θυμίζοντας μάλιστα ότι και στο παρελθόν το έργο του βιολογικού καθαρισμού είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά εντέλει απεντάχθηκε. Τέλος, σημειώνοντας ότι ο παραλίμνιος συνιστά υποκατηγορία των ανταποδοτικών που δικαιούνται οι τοπικές κοινωνίες, κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση και να αποδώσει τα αντισταθμιστικά,

Έτσι, η παροχή των αντισταθμιστικών μπορεί να συμπεριληφθεί ως όρος στην σύμβαση μεταξύ ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΔΑΠ ΑΕ, άλλως να συμπεριληφθεί σε ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Ο Γ. Αμυράς ανέφερε για τον παραλίμνιο αγωγό, ότι με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Δήμος θα είναι αρμόδιος για την κατασκευή του, με την αναγκαία στήριξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όσον δε αφορά στα αντισταθμιστικά, σημείωσε ότι η παροχή τους δεν είχε προβλεφθεί στην έγκριση των περιβαλλοντικών έργων των φραγμάτων, ενώ θα έπρεπε εξαρχής να είχε προβλεφθεί για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Αντίστοιχα δεν είχε προβλεφθεί ως υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ. Αφού αναγνώρισε το δίκαιο διαχρονικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών για αντισταθμιστικά οφέλη, κατέληξε ότι τούτο μπορεί να ικανοποιηθεί αφού εξεταστεί ειδικότερα από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών.

Πηγή: www.agrinionews.gr